Pensjonering av klatreutstyr
- Kjersti Gausvik
- for 5 døgn siden
- 7 min lesing
Det meste av klatreutstyr vi bruker er til for å beskytte oss. Derfor er det avgjørende å ha riktig utstyr og kunne bruke det korrekt. Alt klatreutstyr som har en sikkerhetsfunksjon leveres med en bruksanvisning på norsk. Informasjonen skal være nøyaktig, lett tilgjengelig og tilpasset brukerens behov. Denne bør du sette deg inn i, om du har kastet bruksanvisningen, finner du den som regel på produsentens nettside (f.eks. Black Diamond, Petzl).
Merking av utstyr
Alt klatreutstyr som selges i Europa, skal være korrekt CE-merket. Dette kravet gjelder fordi det meste av utstyr som benyttes til klatring har en sikkerhetsfunksjon, og er dermed regulert under lov om personlig verneutstyr (PVU). Det finnes ulike kategorier av CE-merking, og klatreutstyr med sikkerhetsfunksjon tilhører kategori 3 – den med strengest kontroll. Manuell og geometrisk brems er ikke regulert under PVU, dette fordi korrekt bruk har stor påvirkning på funksjon. I tillegg kan du finne UIAA-merket, EN-merket og UKCA-merket på utstyret ditt. Mer informasjon om disse merkeordningene finnes på klatring.no.
Du må aldri benytte utstyr fra bil-, båt- eller jernvarebutikker o.l. til klatring. Bruk kun utstyr som er produsert for klatring. Utstyr kjøpt i sportsbutikker i Norge er normalt trygt. Dersom du kjøper utstyr utenfor Europa, må det være merket med UIAA.
Hva sier loven?
Klatreklubber og – senter har et stort ansvar for utstyret de låner eller leier ut til klatrere. De må forsikre seg om at utstyret er korrekt merket og gjennomføre regelmessige kontroller. Hyppigheten av kontrollene avhenger av bruken. På et klatresenter med lange åpningstider må kontroll skje oftere enn i en klubb med ukentlig klatring. Kontrollene må dokumenteres og utføres av en kompetent fagperson.
Å jobbe med klatring som rutesetter eller instruktør blir stadig mer vanlig. Selv om PVU regulerer klatreutstyr til privat bruk og jobb, stiller arbeidsmiljøloven strengere krav til utstyr, vedlikehold og kontroll av PVU. Dette er regulert i § 12-3 og § 15-4 i Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav. Arbeidsgiver har ansvaret for at PVU stilles til rådighet for ansatte. Dersom du er oppdragstaker, frilanser eller mottar honorar, er du selv ansvarlig for å følge arbeidsmiljøloven.
Som privatperson kan du i utgangspunktet bruke hvilket utstyr du vil (i hvert fall utendørs – klatresentre krever ofte at du bruker sertifisert klatreutstyr). Du kan bruke utstyr som ikke er godkjent for klatring, eller gammelt utstyr som aldri har vært kontrollert. Dette er imidlertid risikabelt, selv om det ikke er ulovlig.
Så hva bør du tenke på?
Du må sette deg godt inn i korrekt bruk av klatreutstyr. Feil bruk kan få fatale konsekvenser – les bruksanvisningen! Mange produsenter har også gode instruksjonsvideoer på YouTube.
Levetiden til tekstiler (som tau, sele, slyngebånd ol) avhenger hovedsakelig av bruksmåten og brukshyppigheten, samt ytre påvirkninger. Produkter som er laget av syntetisk fiber (polyamid, polyester, dyneema) er utsatt for en aldringsprosess selv om de ikke er i bruk. Denne aldringsprosessen skyldes intensiteten til UV-stråling og andre miljøpåvirkninger.
Det er verdt å merke seg følgende fakta:
Aramid har lav motstand mot UV-stråling og bør derfor ikke utsettes for sollys over lengre tidsperioder.
Dyneema har et lavere smeltepunkt (144 °C) enn andre syntetiske fibre og en mye lavere friksjonstall, som betyr at det blir glattere og mindre håndterbart der en trenger friksjon. Lavt smeltepunkt og lavt friksjonstall gjør at det må ikke brukes til klemknute ved rappell f.eks.
Maksimal levetid på tekstiler variere noe mellom produsenter. Forutsatt optimale lagringsforhold og uten bruk, variere det fra 10 - 15 år fra produksjonsdato.
Sporadisk og korrekt bruk uten åpenbar slitasje eller rifter og med optimal lagring: oppgir noen produsenter 10 år, mens andre skriver at det er avhengig av hvor ofte og hvor hardt det brukes.
Sjekk jevnlig at utstyret er i god stand. Overfladisk slitasje kan være akseptabelt, men dersom utstyret viser tydelige tegn på skade eller alvorlig slitasje, bør det ikke brukes lengre.
Oppbevaring av utstyr
Klatreutstyr i tekstil lages av materialer som påvirkes av UV-stråling i sollys, og av kjemikalier. Oppbevar derfor tau og slynger tørt, mørkt, luftig og temperert og unngå kontakt med væsker (vann er ufarlig) og kjemikalier (syrer, f.eks. batterisyre er svært skadelig). En taubag eller klatresekk fungerer fint til formålet (husk tørking før utstyret legges til lagring dersom det har blitt vått i regnet).
Hva må du vite?
Klatreselen
Klatreseler og annet utstyr av tekstil skal pensjoneres etter maks levetid, uavhengig av tilstand. Utover dette, må alle deler av selen inspiseres jevnlig for å påse at den er i god stand. Ved funn av tydelig slitasje eller kutt/skader, skal selen kasseres. Se særlig nøye på bærende deler som sentralløkke og innfestingsløkker, der tau og karabinere skaper mye friksjon. Her bør det være svært lav toleranse for noe som helst av slitasje og/eller skader. Er du i noe som helst tvil om selen er i sikker stand, er det like greit å pensjonere den.
Tau
Tauet er selve ryggraden i den dynamiske sikringskjeden. Det er kritisk at tauet ikke ryker, og derfor kreves det at du er oppmerksom på slitasje og andre skader tauet kan få under bruk. Dynamiske klatretau sertifiseres etter ulike standarder avhengig av bruksområder. Disse standardene sier noe om hvilken dynamikk det er i tauet. Standardene sier ikke noe om slitasje eller levetid på tauene. Når du kjøper et nytt tau, følger det med en produktlapp hvor produsenten angir tauets levetid. Levetiden påvirkes av hvor ofte du bruker tauet og hvordan du bruker det. Tau skal aldri bruke lengre enn den maksimale levetiden som produsenten angir. Ved bruk under ekstreme forhold med hyppige fall (faktor <1), hyppig rappellering eller topptauing, betydelig smuss (sand, støv, kalk) og mekanisk slitasje (f.eks. grove/skarpe steiner) vil sikkerhetsmarginene til et klatretau kunne reduseres til et nivå hvor tauet bør byttes ut etter bare noen uker. Tau eller tekstilprodukter må skiftes ut umiddelbart- hvis de har vært involvert i et ekstremt fall (fallfaktor >1). Dersom taustrømpen har blitt skadet slik at kjernen er synlig kan man vurdere å kappe tauet. Hvis tauet har vært i kontakt med kjemikalier skal det kastes.
Noe enkelt fasitsvar på reel levetid for klatretau finnes ikke – det avhenger helt og holdent på hvor ofte og hvordan det brukes. Du bør ha en jevnlig kontroll på tauet du klatrer på for å se etter slitasje og mekaniske skader.

Kortslynger og slyngebånd
Kortslynger og andre slynger/slyngebånd som brukes som forlengere mellom sikringsmidler og klatretauet har ikke dynamikk (gjelder også slyngebåndene i kamkiler). Man trenger derfor ikke bekymre seg over om disse har mistet dynamikk, slik som for klatretauet. Maksimal levetid oppgitt fra produsentene er sammenliknbart med oppgitt levetid for klatretau, men slitasjen på slynger og slyngebånd er annerledes enn slitasjen på klatretau. For slynger og slyngebånd er det ofte mekanisk slitasje fra f.eks. gnisninger mot fjellet som kan gi skader. Sjekk derfor jevnlig om du kan observere kutt og fibre som flises opp på slyngene dine. Det er et tegn på at syngebåndene bør skiftes ut med nye.
Om du vurderer å bruke andres slynger, gjør en vurdering av utstyret før du bruker det. Om du er usikker – bruk heller eget utstyr.
Klatrehjelmen
Klatrehjelmer består som regel av enten hardplast, polystyren (isopor) eller en kombinasjon av disse. Den er mindre sårbar for materialtretthet enn utstyr av tekstilstoff, men skal som disse oppbevares tørt og temperert, og holdes unna sollys under lagring.
Utstyrsprodusentene anbefaler normalt maksimal levetid på 10 år for klatrehjelmer, noen har lengre levetid. Dette for at plastmaterialet eldes og blir i dårligere stand med tiden. En hjelm som har fått en ordentlig smell eller kakk, f.eks. under et fall eller fra en fallende stein, bør kasseres umiddelbart, etter endt klatretur selv om skaden ikke er direkte merkbar. Generelt bør hjelmen inspiseres jevnlig, og pensjoneres dersom den har tydelige skader, eller slitasje som kan gå utover sikkerheten eller funksjonaliteten.
Kammer
Slyngebåndet på kammen har en oppgitt maks levetid. Noen produsenter tilbyr bytte av slyngebånd. Likevel kan kammen måtte kasseres før slyngebåndet krever det.
Når du inspiserer kammer, må du sjekke: At tennene på kambladet er intakte – de skal ikke være slitt bort eller flate. At kambladene kan bevege seg fritt. Stammen mellom selve kammen og slyngebåndet. Den kan bøyes forsiktig tilbake etter et fall, men dersom "metalltråden" er ødelagt eller veldig bøyd, må den kasseres. Styrestengene, kan knekke – disse kan skiftes.
Ha sykkelolje på alle bevegelige deler. Bøyde styrestenger kan forsiktig bøyes tilbake.
De nye lettvektskammene har slyngebånd inn i stammen. Selv om dette er beskyttet med plastikk, er det også her oppgitt en maksimal levetid.
Karabinere
Karabinere er stort sett laget av aluminium, materialer som ikke mister styrke over tid (i motsetning til tekstilmaterialer). Når de oppbevares ubrukt under optimale forhold, har disse karabinerne en ubegrenset levetid. Imidlertid må du ved bruk regelmessig sjekke karabineren for tegn på slitasje og være oppmerksom på eventuell høy belastning som karabineren utsettes for.
Det er viktig at du inspiserer karabinerne jevnlig for å forsikre deg om at de er trygge å bruke: Sjekk for korrosjon, sprekker, skarpe kanter, overdreven slitasje, deformasjon og merker på karabineren. Slitasje oppstår vanligvis på grunn av tauet eller kontakt med bolter. Det er viktig at det ikke er noen skarpe kanter som kan skade tauet. Sjekk at karabinernesen er rett og fri for sprekker eller merker. Sjekk at porten og låsemekanismen ikke er bøyd på noen måte, og at den åpner og lukker fritt. Det er viktig at porten lukkes helt. Hvis ikke, prøv å rengjøre og smøre porten. Hvis porten fortsatt ikke lukker enkelt, bør du pensjonere karabineren.
Små fliser og hakk i metallet kan slipes bort med litt sandpapir. Til smøring av karabinere kan du bruke sykkelolje.

Kiler
Kiler er enkle og robuste i bruk. Så lenge det ikke er synlige tegn på at de er defekte – for eksempel sprekker, korrosjon eller overdreven slitasje – varer de i prinsippet evig.
Inspiser vaieren jevnlig; den skal ikke være oppfliset.
Referanser:
DSB - faktaarket om personlig verneutstyr - https://www.dsb.no/produkter-og-forbrukertjenester/produkter/personlig-verneutstyr-pvu/
Sikker klatring – Geir Evensen
Bruksanvisninger for utstyr
Comments